De Dutch Forest Trail start in het Friese Beetsterzwaag en eindigt bij het treinstation in Steenwijk. De complete wandeltocht is 112 kilometer lang. Zoom in op de kaart om meer details te zien. Onder de kaart kun je meer lezen over de route.
Kaart
De Dutch Forest Trail slingert door de rustigste bossen van noord Nederland. Dit gebied van Nederland staat bekend om zijn gevarieerde ecosystemen en een grote verscheidenheid aan flora en fauna. De kans is aanwezig dat je wordt verrast door de Wielewaal, de Boomleeuwerik, de Nachtzwaluw, de Boommarter, de Kraanvogel, de Das of de Dwergvleermuis. Welkom in de rust.
Dag 1
Op dag 1 start je vanuit het centrum van Beetsterzwaag, dat omringd wordt door mooie natuurgebieden. Vanaf het startpunt op de Hoofdstraat loop je binnen een paar minuten het oude Kerkepad Oost op. Dit pad is meer dan alleen een wandelroute; het is een tocht door de geschiedenis en natuur van Friesland. Kerkepad Oost heeft zijn naam te danken aan de historische functie als pad voor kerkbezoekers. Het pad maakt deel uit van een netwerk van oude paden in de regio die vroeger essentiële verbindingsroutes vormden tussen verschillende dorpen en kerken, en die voornamelijk te voet of te paard werden afgelegd.
Via Kerkepad Oost volgt de route prachtige bospaden langs oude bomen, veenpoelen en stukken onaangetaste heide. Je wandelt langs het meanderende Koningsdiep, ook wel Ald Djip genoemd, om vervolgens weer de bossen in te duiken. Na het passeren van talloze bomen en kronkelpaadjes kom je aan in Bakkeveen. Ten oosten van dit mooie dorpje beginnen de Bakkeveense Duinen, een unieke zandverstuiving. Net ten oosten van de Bakkeveense Duinen bevindt zich de eerste stop, waar onze trail-experts je opwachten. Het is tijd om uit te rusten. Op dag 1 koken wij voor de deelnemers die het voedselpakket hebben geboekt. So sit back and relax.
Dag 2
Al vroeg staat het ontbijt voor je klaar. Waarschijnlijk was je al vroeg wakker gemaakt door het luide vogelgezang in het bos. Je kunt je tas gaan inpakken en klaarzetten voor het bagagevervoer. Wij ruimen je tent op. Met een dagrugzak op je rug ben je klaar om te vertrekken. Vanaf de camping wandel je richting het zuiden. Via het Blauwe Bos loop je naar Veenhuizen. Dit gevangenisdorp heeft een boeiende historie. Het dorp werd in de 19e eeuw opgericht als onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid, een uniek sociaal experiment om armen te heropvoeden door arbeid. De historische gebouwen, zoals de voormalige gevangenissen en het Nationaal Gevangenismuseum, vertellen de verhalen van de vele mensen die hier leefden en werkten. Wandel door de lanen met monumentale panden en laat je meevoeren naar een ander tijdperk. De indrukwekkende historie van Veenhuizen is voor sommige mensen zelfs voelbaar!
Vanuit Veenhuizen loop je het Fochteloërveen op. Het Fochteloërveen is een van de grootste en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland. Het natuurgebied beslaat ongeveer 2500 hectare (25 vierkante kilometer). Dit uitgestrekte veengebied ligt op de grens van de provincies Friesland en Drenthe, tussen de plaatsen Veenhuizen, Fochteloo, en Ravenswoud. Misschien spot je wel hier de kraanvogels, die hier regelmatig broeden.
De tocht vervolgt naar Appelscha. Vlak voor Appelscha kom je aan bij de tweede stop. Op deze kleinschalige camping kun je weer je lijf de nodige rust geven.
Dag 3
De derde dag van de Dutch Forest Trail biedt de etappe met het meeste bos. De zandgronden rond Appelscha zijn uniek en maken deel uit van het Drents-Friese Wold. De route doorkruist een groot gedeelte van dit ongerepte natuurgebied, dat ongeveer 6.000 hectare beslaat en een verscheidenheid aan landschappen biedt, waaronder uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en vennetjes.
Een bijzonder kenmerk van het Drents-Friese Wold is het Aekingerzand, ook bekend als de Kale Duinen. Dit zandverstuivingsgebied is een dynamisch landschap van stuifzand dat voortdurend in beweging is door wind en weersomstandigheden, wat het tot een zeldzaam natuurfenomeen maakt.
De variëteit van de natuur in en rondom Appelscha ondersteunt een rijke biodiversiteit. In de bossen, heidevelden en veengebieden leven talloze plant- en diersoorten. Het gebied is bijzonder belangrijk voor broedvogels zoals de nachtzwaluw, de kraanvogel en verschillende roofvogels. Daarnaast komen er veel soorten reptielen, amfibieën en insecten voor.
Aan het einde van deze etappe kom je aan in het Drentse dorpje Diever, dat tegen het Drents-Friese Wold aan ligt. Hier zul je de derde nacht kamperen, omringd door de rust en schoonheid van de natuur.
Dag 4
Via een gedeelte van het Drenthepad vervolgt de tocht naar het Holtingerveld, dat enkele van de mooiste uitzichten in Drenthe biedt. Vanaf de hoger gelegen delen heb je prachtige vergezichten over het gevarieerde landschap. Het Holtingerveld is een rustige plek waar je kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. De uitgestrektheid van het gebied zorgt ervoor dat je vaak in alle rust kunt wandelen zonder veel andere mensen tegen te komen.
Voor fotografen is het Holtingerveld een paradijs. De diverse landschappen, het lichtspel gedurende de dag en de aanwezigheid van unieke flora en fauna bieden talloze mogelijkheden voor prachtige foto’s. Je vindt er ook sporen van de Tweede Wereldoorlog, zoals voormalige militaire vliegvelden en schuilplaatsen. Deze historische elementen geven extra diepte aan je wandeling en maken het gebied interessant voor geschiedenisfanaten.
En dan komt het einde in zicht. Na het passeren van het militaire oefenterrein in Havelte steek je de snelweg over en loop je Steenwijk binnen. Hier staan wij op je te wachten bij het station. De tocht is voorbij!